| Pravila foruma | 1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma) |
| www.sekcija-pticara.rs | | Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt |
| http://www.sof.rs/ | | Zvaničan sajt SOF-a |
| | Prijatelj foruma sajt o standardu zebraste zebe http://www.wix.com/vedranmatkovicos/szz# |
| | | Problemi prilikom bastardiranja | |
| |
| Autor | Poruka |
|---|
Danijel

Broj poruka: 805 Datum upisa: 29.12.2009 Godina: 31 Lokacija: Srbija-Vranje
 | Naslov: Problemi prilikom bastardiranja Pon Jan 18, 2010 11:22 am | |
| Jedan od problema koji se redovno javlja prilikom bastardiranja je razlicitost zenkinog i muzjakovog ciklusa parenja koji trebamo uskladiti.Odgaivaci najcesce odpocinju parenje svojih kanarinaca tokom zime u prostorijama gde se greje pa samim tim ako je zenka izlezena toliko rano ona ce naredne sezone, ako se drzi u toplom, vec sa 9-10 meseci starosti ispoljavati zelju za parenjem u vreme kada muzjaci nasih sumskih ptica najcesce jos nisu spremni. A ako se zapoceti zenkin ciklus previse dugo odlaze , to moze biti veoma stetno po uspesnost parenja. Ovaj problem se prvazilazi uglavnom na dva nacina. 1) RANO PARENJE- Ako nemamo mogucnost da ptice drzimo na hladno, tada muzjake nabavljamo takodje u jesen, bitno je da su sto duze kod nas, smestamo ih u aseban kavez ali tako da se neprestano gledaju , svaki samo sa svojom buducom partnerkom i odmah pojacanom ishranom odpocinjemo sa pripremm samo mujaka. Ovo rano parenje zahteva vise iskustva i temejitu pripremu. Jos predhodne sezone moramo staviti cvet maslacka, lisne vasi i pupoljke u zamrzivac koje sada dajemo svakodnevno uz ostalu pojacanu hranu. Vitamine dajemo u duplo vecoj dozi nego sto bi davali kod prolecnog parenja. Tako pripremamo muzjaka najmanje dva meseca.
2) PROLECNO PARENJE- Podrazumeva uskladjivanje zenke(drzanjem na hladno) prema muzjacima(april/maj) ili bar njihovo nalazenje na sredini (kraj februar/mart). I ovde treba muzjake izvaditi iz zajednickog boksa sto ranije i odpoceti sa nihovom pripremom koja sada treba trajati bar 40dana. Zivotinjski proteini su uz proklijalo seme jedan od glavnih faktora pripreme pa pored jajcanog koktela i nekog multivitamina sa dodatkom E vitamina dobro bi bilo i davanje lisnih vasi (zamrznute pa otopljene ili direktno iz prirode) koje su se pokazale veoma dobrim kod pripreme. |
|  | | Vasa YA HABIBI YA AEINI

Broj poruka: 1396 Datum upisa: 28.03.2010 Godina: 26 Lokacija: Srbija-Vranje RS 7-64
 | Naslov: Re: Problemi prilikom bastardiranja Sre Apr 07, 2010 9:40 pm | |
| Ma nema da nema zna znanje ovaj Danijel  Svaka cast na tekstu |
|  | | Danijel

| Naslov: Re: Problemi prilikom bastardiranja Čet Apr 08, 2010 7:25 pm | |
| Vaso muka me naterala da ucim.  Nije neka velika nauka, dok covek jednom udje u stos kasnije je mnogo lakse... Pozdrav.. |
|  | | jevca5

Broj poruka: 106 Datum upisa: 21.05.2010 Godina: 42 Lokacija: svrljig/nis
 | Naslov: Re: Problemi prilikom bastardiranja Sre Maj 26, 2010 7:28 pm | |
| dok sam bastardirao ranijih godina i ja sam kao danijel pravio parove 1 muzjak 1na zenka sa pregradom izmedju.tada sam imao uginuce kod muzjaka(govorim o stiglicima ) kada im promenim zenke . ove godine muzjake svakog dana prebacujem kod druge zenke bolje receno menjam mesta muzjacima sto ispada da svaki muzjak je sa istom zenkom tek za desetak dana. sa ovakvim nacinom postigao sam da mi nijedan muzjak ove godine nije uginuo,a sto je jos bolje cim zamenim muzjake oni odma hice da gaze zenke mislim da bi gazili i papagaja kada bi ih pustio kod njega .
kod bastardiranja sa aniferima ne koristim ovu metodu jer oni se po mom misljenju ne zaljubljuju mnogo kao stiglici.
pozdrav od jevca. |
|  | | Danijel

| Naslov: Re: Problemi prilikom bastardiranja Sre Maj 26, 2010 8:41 pm | |
| Jevco, a jel vadis aniflana kad nasadis zenku kanarinku, tj. kako se ponasaju, dali se desava da lome jaja isto kao stiglici. Ja stiglice pustam u relativno prostrane boksove tako da nekad pojedine stiglice i ne vadim,mada ima i onih stiglica kod kojih treba biti obazriv i kod njih sam mogu slobodno da kazem usao u stos i tacno znam po ponasanju dali ce da gaze ili ne, dok sa aniflama dosad nisam radio... Ove sezone sam pustio aniflana sa crvenom lipohrom mozaik zenkom i neznam dali ce nesto biti od tog para ali se zasad dobro ponasaju, danas je zenka snela prvo jaje, a njega sam u nekoliko navrata video da vuce materijal za gnezdo i dosta je pazljiv prema zenki,cinimi se da je to dobar znak... |
|  | | jevca5

| Naslov: Re: Problemi prilikom bastardiranja Sre Maj 26, 2010 9:11 pm | |
| | Danijel :: | | Jevco, a jel vadis aniflana kad nasadis zenku kanarinku, tj. kako se ponasaju, dali se desava da lome jaja isto kao stiglici. Ja stiglice pustam u relativno prostrane boksove tako da nekad pojedine stiglice i ne vadim,mada ima i onih stiglica kod kojih treba biti obazriv i kod njih sam mogu slobodno da kazem usao u stos i tacno znam po ponasanju dali ce da gaze ili ne, dok sa aniflama dosad nisam radio... Ove sezone sam pustio aniflana sa crvenom lipohrom mozaik zenkom i neznam dali ce nesto biti od tog para ali se zasad dobro ponasaju, danas je zenka snela prvo jaje, a njega sam u nekoliko navrata video da vuce materijal za gnezdo i dosta je pazljiv prema zenki,cinimi se da je to dobar znak... |
ja ne vadim muzjake vec im stavljam zicane pregrade posle snesenog treceg jajeta tj. kad vracam jaja kod zenke.kod mene to vazi za sve parove a pregrade vadim negde oko alkiranja mladih.
to sa ponasanjem tvog aniflana je odlicno .meni se nije desavalo da anifer dira jaja ali bolje ga odvoji. dok stiglice obavezno odvajam jer bar polovina njih hoce da polomi jaja da bi se ponovo parili
i jos da ti kazem da je onaj na avataru izveden bas od lipohrom mozaik zenke.
pozdrav od jevca. |
|  | | Danijel

| Naslov: Re: Problemi prilikom bastardiranja Pon Jun 07, 2010 7:51 pm | |
| Jevca onaj par Anifla x mozaik zenka proradiio tj, aniflan nagazio iz prva... Od cetri jaja tri oplodjena, ostaje samo da bar jedan ptic bude kao taj sa tvog avatara...  Za neki dan treba da izadju... |
|  | | IGOR 72

Broj poruka: 83 Datum upisa: 03.01.2010 Godina: 40 Lokacija: Skopje Makedonija
 | Naslov: Re: Problemi prilikom bastardiranja Uto Jun 08, 2010 5:12 pm | |
| bice tu interesantnih bastarda  |
|  | | jevca5

| Naslov: Re: Problemi prilikom bastardiranja Uto Jun 08, 2010 7:30 pm | |
| |
|  | | SasaVR

Broj poruka: 26 Datum upisa: 21.08.2010 Lokacija: Srbija Vranje
 | Naslov: Re: Problemi prilikom bastardiranja Čet Avg 26, 2010 7:40 am | |
| Uz pravog ucitelja nista nije tesko nauciti.To vazi i za ljude i za ptice. |
|  | | | | Problemi prilikom bastardiranja | |
|
Similar topics |  |
|
| | Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| | Ko je trenutno na forumu | Imamo 19 korisnika na forumu: 5 Registrovanih, 0 Skrivenih i 14 Gosta :: 2 Provajderi Ivan/Rex, jecham, marjan pirot, stosic, Toni72Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 105 dana Pon Apr 23, 2012 8:47 pm |
|