Forum za ljubitelje ptica

PrijemGalerijaRegistruj sePristupi
Pravila foruma
1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma)
www.sekcija-pticara.rs
Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt
http://www.sof.rs/
Zvaničan sajt SOF-a
Prijatelj foruma sajt o standardu zebraste zebe http://www.wix.com/vedranmatkovicos/szz#

Delite | 

Pitanja u vezi sa genetikom

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Sledeći
AutorPoruka
dr.nenad86
ministar bez fotelje

Broj poruka: 2243
Datum upisa: 21.12.2009
Godina: 26

PočaljiNaslov: PITANJA U VEZI SA GENETIKOM   Čet Dec 24, 2009 12:28 pm

Ovde mozete postavljati pitanja u vezi sa genetikom, tipa, sta cu dobiti ako uparim to i to, sta mogu pariti da dobijem takvu i takvu pticu, koja su parenja ispravna, itd.....
Sve nedoumice koje imate razresicemo ili cemo probati da ih razresimo.....

Pozdrav cheers
Nazad na vrh Ići dole
Laza

Broj poruka: 1132
Datum upisa: 20.12.2009
Godina: 24

PočaljiNaslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom   Čet Dec 24, 2009 9:11 pm

Voleo bih da mi objasnis onu tabelu koja se koristi kod Malino kanarinaca, nesto baba sa unukom ili kako vec...
znam da znas na sta mislim Smile

ministar bez fotelje

Broj poruka: 2243
Datum upisa: 21.12.2009
Godina: 26

PočaljiNaslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom   Pon Dec 28, 2009 12:09 pm

Ovako Lazo, ovo parenje baba-unuk i deda-unuka se koristi da bi se potvrdile dobre i pozitivne osobine koje roditelji poseduju, radi se pod strogom kontrolom, strogom selekcijom i sa tacno odredjenim ciljem, mramo znati sta hocemo dobiti da bi parili to i to.... Inace kod malinoa bez incesta ( parenja ui srdostvu) nema dobrih malinoa... Ovaj primer je blazi incest, ima mnogo jacih parenja otac-cerka i majka-sin. Ovakvim parenjam posle , durog trajnog rada i selekcije, polse tri godine se dobije prica koja ima 75% od pocetne ptice ( one koja poseduje odlicne kvalitete i koja ima dobre osobine ) zato treba pazljivo birati parove i sa tacno odrejenim ciljem nista napamet....

Pozdrav cheers
Nazad na vrh Ići dole
malinois

Broj poruka: 58
Datum upisa: 01.01.2010
Godina: 41

PočaljiNaslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom   Pon Jan 18, 2010 9:01 pm

Lazar ::
Voleo bih da mi objasnis onu tabelu koja se koristi kod Malino kanarinaca, nesto baba sa unukom ili kako vec...
znam da znas na sta mislim Smile

pozdrav Lazare ,evo jedna dobra sema

Sema parenja malino kanarinaca
(provjereno dobra )

....................................M…………………...........

Ž1……………………………………………Ž2

M1Ž3………………………………………..M2Ž4

M x Ž3…………….M3,Ž5

M1x Ž4……………M4,Ž6

Sastaviti parove (sve sto se dobije ) kao kombinacija

………………………….M3 x Ž 6………...............

Ima dosta sema za parenje malino kanarinaca .Koristio sam ih dosta .Ova mi se pokazala najboljom .
Pocetno muzjak M mora biti kvalitetna ptica ,naravno i pocetne zenke Ž1 i Ž2 .Te ženke ne smiju bit u srodstvu.Malino kanarince parim u krvnom srotstvu .Kod ovakvih parenja vece su sanse da se nagomilaju pozitivne osobine muzjaka M .Medutim na isti nacin se gomilaju i negativne osobine i bas zato ih je lakse kontrolirati.
Nazad na vrh Ići dole
malinois

PočaljiNaslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom   Uto Jan 19, 2010 11:48 pm

Pozdrav Vlado
Kad se vec upustas u toliko strucnu raspravu onda cu je i prihvatiti Very Happy
Ako vec pricamo o kvaliteti ptice (konkretno malino kanarincu) onda je sigurno da cemo krenuti od ptice koja pjeva odlicno i pokusacemo izvuci od te ptice sto vise pozitivnih osobina a selekcijom smanjiti negativne osobine .Kazes: "Sirok je pojam kvalitetna ptica i sta je po vama kvalitetna ptica? "Po meni je kvalitetna ptica ona ptica koja dobro pjeva .E sad kakvo ce ona dati potomstvo u F1 generaciji ili kroz nekoliko generacija to ovisi o puno faktora .
Osobine se nasljeduju neovisno(Mendel).Ako je ptica od roditelja nasljedila ispjevavanje svih tura mozda u isto vrijeme nije nasljedila sposobnost pjevnog aparata da te ture interpretika kvalitetno itd itd itd

Kazes buni te sema ? Vrlo je lagana za shvatiti ,to mi je i bio cilj.
A dali se radi ovako ili nekako drugacije time neka se bave profesori na fakultetima gdje je to bitno .Na forumu nije bitno .
Shvatljiva je tebi i svim ostalim forumasima a koliko je dobra vidjet ce ljudi koji je primjene .

Prijateljski pozdrav
Nazad na vrh Ići dole
malinois

PočaljiNaslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom   Sre Jan 20, 2010 12:23 pm

Ima divnih ljudi cija su djeca teski kriminalci . Very Happy
Nisu djeca nobelovaca savrsena (bar ne sva ) Very Happy
Ima ljudi koji su jedva zavrsili osnovnu skolu a djeca su im "doktori " Very Happy
itd itd

Nije sve crno i bjelo ,postoji i siva zona Very Happy

Ovo sto sam naveo u predhodnom postu je MOJE ISKUSTVO ,i to je kombinacija koja mi se pokazala NAJBOLJA .

Volio bih kad bi neko stavio nesto sto mu se pokazalo odlicnim a ne neke seme koje se skidaju sa interneta .
Kako ti paris ptice i kakva su ti iskustva sa tim parenjima ?

prijateljski pozdrav
Nazad na vrh Ići dole
Boban

Broj poruka: 281
Datum upisa: 28.12.2009
Godina: 51

PočaljiNaslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom   Sre Jan 20, 2010 5:22 pm

Vlado pominjes linije, tu je problem jer neke ptice jednostavno ne idu jedne s drugima, ja mislim da s malinoima treba raditi unutar jedne linije, eventualno je kombinovati s nekom srodnom i bliskom po nacinu peva. Ima mnogo razlicitih linija malinoa i nacina na koji otpevavaju, tako da takva ekspiremintisanja nece dati po meni mnogo pozitivnog. Ja kada sam poodavno pocinjao s tim pticama dobio sam od pokojnog Save Pintara, jednog od prvih ozbiljnih odgajivaca malinoa u Jugoslaviji tada, bas ovakve seme koje je dao malinois, a i takve slicne samo sa 3 ili 4 zenke, a on mi je pricao da to primenjuju i ozbiljni belgijski odgajivaci i da prakticno imaju u odgoju od pocetne do mislim 4 generacije ovakvih ptica i da prakticno i najcesce idu s njima na tkmicenja. Ja nisam primenio ovakve seme zbog manjeg broja ptica s kojima sam krenuo i pario sam u srodstvu razlicite kombinacije otac Xcerka, sin najbolji pevac X majka, najuze srodstvo, pa najcesce deda X unuka, praunuka i obrnuto kada je bilo moguce, bracu i sestre rodjene nikada, a ponekad sam pario to sto i ti Vlado pominjes polubracu i polusestre. Dobijao sam i dobre i lose pevace i iz istih gnezda a najbolja ptica bila je iz kombinacije otac x cerka, mada iz te iste kombinacije bilo je i skartova. Kasnije sam nabavio neku bolju lozu liniju ptica i opet pokusao parenja unutar nje uz donekle zadovoljavajuce rezultate. Medjutim najbolje ptice ispale su maltene iz slucajne kombinacije. Jos jedan odgajivac iz mog grada nabavio je direktno na svetskom kolekciju tog poznatog odgajivaca ali ne i zenke te linije. On nije pre toga imao mnogo kvalitetne ptice te je trazio od mene koju zenku, medjutim ja sam mu iz pocetka ustupio zenke svoje stare linije s kojom nisam ni pokusao kombinovati nove ptice. E to je dalo ono neocekivano nekoliko boljih pevaca od napominjem izvanrednih oceva, a mnogo boljih od linije pevaca od kojih su zenke. Ovo je dobijeno u prvom parenju takoreci iz cuga i to se pokazalo neocekivano mozda ali dobrom kombinacijom. E dalji rad na usavrsavanju je prekinut kod tog coveka jer je rasturio jato a nesto kasnije i ja, mada sam radio jos koju godinu sa 2 najbolja muzjaka iz navedene mozda i slucajno dobitne kombinacije.
Nazad na vrh Ići dole
sasaznas

Broj poruka: 66
Datum upisa: 27.12.2009

PočaljiNaslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom   Sre Jan 20, 2010 6:13 pm

vlado ako zelis da dobijes kvalitetno jato moj ti je savjet da poslusas malinoisa covjek dugo radi sa malinoima i zna dosta toga a voli bih da nam i koklend da svoj komentar
Nazad na vrh Ići dole
Boban

Broj poruka: 281
Datum upisa: 28.12.2009
Godina: 51

PočaljiNaslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom   Sre Jan 20, 2010 7:07 pm

Moj ti je savet da izlegnes sto vise mladih ove godine, prosle prakticno nisi ispitao parove, jer imas maticno jato koje nije malo.
Nazad na vrh Ići dole
malinois

PočaljiNaslov: Re: Pitanja u vezi sa genetikom   Sre Jan 20, 2010 7:54 pm

vlada nish ::
Malinois ne možeš upoređivati babe i žabe kod ljudi postoji slučajni odabir tako da je heterozigotnost ogromna i varijacije su ogromne cheers , dok kod životinja koje odgaja čovek svako parenje je plansko i ima cilj , bar bi trebalo zar ne?

Sa malinoima sam nov ali iz prethodnih postova možeš zaključiti kako ću raditi sa njima, tako radim i sa golubovima, ja sam u fazi stvaranja matice i po mojoj računici za to treba 5 godina, prva godina kupovina što kvalitetnijih grla od jednog ili više odgajivača i međusobno parenje, u drugoj incestno parenje očeva sa kćerkama , mužjaci koji se pokažu kao dobri idu u dalju reprodukciju , treća godina najbolja polubraća i polu sestre idu na međusobno parenje, u četvrtoj godini sam stvorio svoje matično jato tj. svoju liniju i kupujem mužjake iz 2-3 različite linije i linija koja se pokaže najkompatibilnija sa mojom sa njom nastavljam.

Kasnije "samo" sledi usavršavanje svojih ptica.

Pozdrav

Zelim ti uspjeh i puno dobrih pjevaca cheers
Nazad na vrh Ići dole

Pitanja u vezi sa genetikom

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 12Idi na stranu : 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Sledeći

Similar topics

-
» O SOP-u, pitanja, komentari.....
» KRITIKE, PREDLOZI, PITANJA....
» PITANJA U VEZI SA GENETIKOM
» Par pitanja u vezi ponasanja