Toliko dugo drzim stiglice i od prvog dana sam bio fasciniran njima, kako vreme odmice a sad mislim da sam presisao i prvu deceniju drzanja stiglica shvatam da mi ptica sto bi rekli po karakteru lezi kao nekom kanarinci ili egzote.
Svakog dana posmatram ove koje imam sada i nisam naisao na dve karakterno slicne ptice.
Primer, imam pticu izlezenu u kavezu proslogodisnju koja bukvalno jede iz ruke, i kada mu odnesem klijalo seme, on se popne na hranilicu i zvizdi vrlo specificno jedan dugoopadajuci ton.
Ove zime su mi na prag doneli polumrtvog stiglica koji je slomio krilo (bio u garazi kod komsije) koji nije hteo da jede nista, a pola metra snega je napadalo. Ja sam jurio po gradu i nigde nisam nasao da bi na kraju otisao u crkvu kod popa da uzmem (jeste smesno ali je istinito

) taj stiglic koji je bezao od mene je kada sam doneo bosiljak skocio na njega i iz moje ruke jeo... divlja ptica...
Imao sam stiglica kojeg sam vratio u prirodu prosle godine, on je sleteo na drvo ispred moje kuce i poceo da peva, (najmirnija ptica koju sam ikada imao) u pocetku se nisam obazirao da bih shvatio da se on vratio na prozor od sobe i opet do drveta i tako par puta, posle par sati pevanja, izasao sam sa kavezom podigao prema drvetu i on je posle 2 minuta uleteo u kavez

Dok sam ziv cuvacu stiglice jer smatram da su jako inteligentne ptice i jako karakterne...
mogao bih da pisem o ovome danima ali dosta je za sada, evo par slika da odmorite oci