Forum za ljubitelje ptica
 
PrijemGalerijaRegistruj sePristupi
Pravila foruma
1. Zabranjeno je vredjanje po bilo kom osnovu
2. Zabranjeno je slati privatne poruke i poruke na forumu u vidu spamova i reklamiranja
3. Zabranjeno je postavljati autorske tekstove a da ne ostavite i link odakle je preuzet
4. Lazno predstavljanje i koriscenje tudjih identiteta kao i dupli nalozi
5. Koristiti vulgarne izraze
6. Krsenje privatnosti tj postavljati podatke trecih lica bez njihove dozvole
7. Mogucnost slanja privatnih poruka dobijate posle 20te poruke na forumu
8. Oglasavanje na forumu je strogo zabranjeno, osim u delu predvidjenom za to (za oglasavanje morate da ispunite uslov od 20 poruka na forumu a onda se javite administratoru foruma)
www.sekcija-pticara.rs
Od skora smo postali oficijelni forum sajta sekcije pticara Subotice pa sve ujedno pozivam da posete sajt
http://www.sof.rs/
Zvaničan sajt SOF-a
Share | 
 

 Paunovi - uopštena tema

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2, 3, 4  Sledeći
AutorPoruka
Vasa
YA HABIBI YA AEINI


Broj poruka: 1395
Datum upisa: 28.03.2010
Godina: 30
Lokacija: Srbija-Vranje RS 7-64

PočaljiNaslov: Paunovi - uopštena tema   Ned Apr 18, 2010 3:07 pm

Nezna se tačno kada je paun donet iz svoje istočnoindijske i cejlonske postojbine ali se zna da je Aristotel odgajao ovu vrstu u svom dvoru. Kod nas se najčešće susreće plavi paun, crnokrili i beli paunovi. nešto najredje na našem prostoru je zeleni paun.
Paun spada u veliku drupnu ukrasnu živinu. Rep je sastavljen od 20.pera koja su stepenasta i ravna. Kod ženke rep je dosta kraći. Pera na ledjima su duža i od repa i one padaju ka zemlji tako da ih paun vuče. Za vreme parenja mužjaci podignu ledjna pera tako da formiraju jednu predivnu lepezu. Na glavi se nalazi jedna ćubica u obliku krune.
Nazad na vrh Ići dole
skembi69Broj poruka: 26
Datum upisa: 21.06.2010
Godina: 45
Lokacija: Beograd

PočaljiNaslov: Re: Paunovi - uopštena tema   Pon Dec 20, 2010 7:10 pm

Ove godine sam proizveo 60 pauncica i do danas je i poslednji uginuo.Dok su paunice same gajile pauncice nije bilo problema,a otkako sam ja poceo da im uzimam jaja i stavljam pod kvocku desava se ovo.Neznam da li je problem u hrani davao sam koncentrat,dok ih paunica seta pa hvataju kojekakve bube,leptire,...Da li neko ima kakvo iskustvo sa ovim problemom.
Nazad na vrh Ići dole
MarjanBroj poruka: 1557
Datum upisa: 25.02.2011
Godina: 37
Lokacija: Pirot, R. Srbija.

PočaljiNaslov: Re: Paunovi - uopštena tema   Pon Feb 28, 2011 8:33 pm
Nazad na vrh Ići dole
MarjanBroj poruka: 1557
Datum upisa: 25.02.2011
Godina: 37
Lokacija: Pirot, R. Srbija.

PočaljiNaslov: Re: Paunovi - uopštena tema   Pon Feb 28, 2011 8:51 pmNazad na vrh Ići dole
dr.nenad86
ministar bez fotelje


Broj poruka: 2501
Datum upisa: 21.12.2009
Godina: 29
Lokacija: Niš

PočaljiNaslov: Re: Paunovi - uopštena tema   Uto Mar 01, 2011 12:20 am

Prelepo Marjane, sva cast............

Prvi put kad dolazim u Pirot, svracam na kafu ako budes kuci, da vidim ovo uzivo...........Pozdrav cheers
Nazad na vrh Ići dole
MarjanBroj poruka: 1557
Datum upisa: 25.02.2011
Godina: 37
Lokacija: Pirot, R. Srbija.

PočaljiNaslov: Re: Paunovi - uopštena tema   Uto Mar 01, 2011 11:15 am

ČUVANJE I ODGOJ PLAVIH PAUNOVA


Još kao dete sam težio za egzotičnim ljubimcima. Tragajući za ukrašavanje dvorišta dolazim do saznanja da plavi paun ispunjava sve moje kriterijume pravog ljubimca za. Tako nabavljam 2000 godine mužjaka starog četri godine. Imajući u vidu da želim da razmnožavam paunove i da je mužjak samo polovina para nabavljam i paunicu staru šest meseci. Tek onda sam kompletirao par i mogućnost dobijanja mladih paunova.

U početku nisam znao mnogo oko ishrane, smeštaja, preventive i sa koliko godina stiču polnu zrelost. Pa zato u početku sam bio razočaran mojim neuspesima da formirani par nije bio zainteresovan za parenje. Pronalaženjem literature saznao sam sve o njihovom poreklu, rasama punova sa koliko godina dostižu polnu zrelost ali i dalje sam tragao za pravu ishranu i preventivu bez koje od odgoja mladih paunova nema ništa. Kako je vreme prolazilo tako moji uspesi su rasli a problemi bivali sve manji oko čuvanja i odgoja mladih paunova. Pa ovim tekstom želim svojim desetogodišnjim iskustvom da pomognem svima koji kreću u držanju i odgoju plavih paunova.

Za početak najbitniji uslovi koje treba da ispunimo: Odgovarajući smeštaj, pravilna ishrana, pravovremena preventiva zaštita vakcinacijom i redovno čišćenje od pernatih i crevnih parazita, odabir zdravih jedinki za reprodukciju.

SMEŠTAJ

Postoje dve mogućnosti: 1. Volijera dimenzija 4*4*2,5 metara ili veća sa odgovarajućim sadržajem unutar nje: hranilice, pojilica, prečke na razlišitim visinama, natkriveno mesto sa stajalicom na koju će paunovi spavati a u jednom delu volijere sagrađena kućica za polaganje jaja sakrivena od pogleda ljudi.

2. Dvorište lepo ograđeno i zaštićeno od pasa i mačaka koji mogu da uznemiravaju paunove. Sa svim potrebnim elementima kao i u volijeri( hranilice, pojilice.....). Obe mogućnosti ZAHTEVAJU obavezni zimovnik. Zimovnik je napravljen od tvrdog materjala sa odgovarajuću dnevnu svetlošću, zaštićen od vetrova i prekomerne hladnoće. Temperatura u zimovniku u zimskim mesecima nebi trebalo da pada ispod nule. Mada mnogi paunovi prezime i napolju (slučaj zoloških vrtova i nekih industriskih postrojenja) ali na pojedinim primercima ostavlja traga po pitanju promrzlina na nogama koje dovode do trajnih oštećenja prstiju i smrti kod mlađih jedinki.

ISHRANA

Delimoje na zrnastu, meku hranu, voće, povrće, zeleniš, insekti i bube.

Smeša semena koju dajem svakodnevno cele godine: kukuruz 20%, pšenica 20%, suncokret 10%, ovas10%, ječam 8%, tritikale 7%, heljda 5%, grašak 5%, svetlo seme 5%, konoplu 5% i proso 5%.

Meka hrana i insekti: suva jajčana hrana obogaćena insektima za fazane proizvođač ORLUKS Versela laga Belgija. Koncetrati i kuvana jaja. Meku hranu dajem zavisno od potreba paunova u kom perijodu reprodukcije se nalaze. Za mlade paunove pripremam meku hranu na sledeći način:
U jednu posudu sipam 50 grama meke hranu za fazane, 100 grama koncetrata i dva kokošija tvrdo kuvana jaja narendana, sve to dobro pomešam i ostavim da ostoji tri četri minuta( količina meke hrane za paunicu i pet mlada za jedan dan). Mladi paunovi tako pripremljenu hranu dobijaju dva puta na dan( ujutro i naveče) od prvog dana nakon izleganja po sve do šestog meseca. Uz svakodnevno dodavanje crva brašnara i insekata koje nađu u dvorištu.

Voće i povrće koje dodajem u ishranu paunova: jabuka, kruška, grožđe, dud, trešnja, šargarepa, paprika i crni luk. Svo voće sečem na sitne komade veličine jedan centimetar kubni uz pomoć super secka. Tako ponuđena hrana biva brzo pojedena i iskorišćenje bude stoprocentno. Od zeleniša dajem salatu, spanać, blitvu, kupus i maslačak uz travnati deo dvorišta koji im je na raspolaganju skoro čitave godine izuzev loših zimskih dana kada su u zimovniku.

Grit, minerali i vitamini su prisutni tokom čitave godine. Što se tiče vitamina dodajem ih samo tokom zime jedamput nedeljno i tri dana nakon vakcinacije.

PREVENTIVA

Pošto dobar deo godine paunovi provode napolju u stalnim kontaktima su sa divljim pticama koje su mogući prenosioci nekih zaraznih bolesti, da bi zaštitili naše ljubumce primenjujemo vakcinaciju.

Pre vakcinacije uradimo čišćenje crevnih parazita sa nekim preparatom namenjenim za to. Ja koristim vezimizol. Primena leka je tri dana a doza 1 gram na 1 litar prokuvane kišnice. Pošto očistim paunove od crevnih parazita nakon nedelju dana vršim vakcinaciju. Vakcine koje upotrebljavam su polivarol i la sota. Vakcinaciju obavlja stručno lice- veterinar. Po izvršenoj vakcinaciji u vodu za piće dodajem tri dana za redom vitamine sa amino kiselinama.

Zaštita od spoljnih parazita: Za tu namenu koristim preparat pulmomectinu proizvošač je iz Holandije.
Način primene: Pipetom se nanose tri kapi na vrat( za odraslog pauna, dok na mlade ptice do šest meseci jedna kap) nakon proteklih četri nedelje ponoviti istu dozu a potom svakih šest meseci ponoviti istu terapiju.

RAZMNOŽAVANJE
Odabir paunova vršim tako da moraju biti polno zreli. Polnu zrelost dostižu mužjaci u petoj dok ženke u četvrtoj godini života. Na jednog mužjaka može da se pusti jedna do tri ženke jer tako postižemo potpunu oplodnju jaja, ako ima više ženke dolazi do nedovoljne oplodnje. Paunove koje pripremamo za razmnožavanje treba pripremati cele godine( adekvatnom ishranom, smeštaj i preventiva) da bi bili u potpunosti zdravi i u punoj kondiciji sa početkom proleća. Pojačavamo hranu dodavanjem koncetrata, meku hranu za fazane, insekata i crva brašnara. Za svo vreme mužjak označava svoju teritoriju a usto pokazuje svoju raskošnu lepotu širenjem repa ( paunova lepeza). Koji neumorno obleće ženke u pokušaju da ih očara da bi imao mogućnost da se pari. Nakon sparivanja paunica kreće sa nošenjem jaja u gnezdo koje smo mi napravili u volijeri ili kao što je kod mene slučaj u zimovnik. Svaki drugi dan snese po jedno jaje i to ujutro u proseku snese petnajestak jaja. Na kojima se nasađuje. Inkubacija kod paunova je dvadeset osam dana. Za inkubaciju ne koristim inkubator jer tako izleženi paunčići nisu u dobroj kondiciji i vrlo se slabo privikavaju na koncentrovanu hranu, pa samim tim njihovo odrastanje je mnogo teže nego pored paunice. Dok paunica leži na jajima ne treba je preterano uznemiravati jer hoće da napusti jaja. Pri kraju inkubacije na otprilike dvadeset petog dana pa do izvođenja ako za to prilika dozvoli( kada paunica ustaje da jede) vlažnom pamučnom krpom kvasim jaja rastvorom sirćeta i vode. Dabi ljuska omekšala i tako olakšala lakše izvođenje paunčića. Nakon izvođenja prvog dana dobijaju odmah meku hranu za fazane obogaćenu mravljim jajima. Jer ta hrana se je kod mene pokazala kao eliksir života za mlade paunove. Ujedno uzimanjem te hrane dobijaju svu potrebnu zaštitu od crevnih parazita koji u prvim danima stvaraju velike probleme kod mladih, pa čak i do uginuća kod slabije otpornih paunčića. Uz brižno čuvanje paunice i dodavanje adekvatne meke hrane i insekata paunčići brzo rastu. Prvi mesec dana su vrlo osetljivi na promaju i kišu pa samim tim kod mene provode u zimovnik pod stalnom kontrolom hrane i uvek dobijaju čistu i mlaku vodu za piće. Posle mesec dana od izvođenja, prvi put izilaze u dvorište da bi udahnuli svež vazduh i toplotu letnjeg sunca. Ujedno u dvorište dopunjuju svoju svakodnevnu ishranu sitnim insektima i raznim zelenišom. Ali i dalje spavaju i zimovnik jer su zaštićeni od predatora i iznenadnog lošeg vremena.
Kada napune četri meseca punčići počinju da se odvajaju ali svu potrebnu sigurnost traže u okrivlje paunice. Ishrana u tom perijodu polako se upotpunjuje zrnastom hranom.Tek sa otprilike šest meseci i konačno se osamostaljuju i sposobni su da se staraju o sebi.

REZIME

Paunovi su vrlo lepe ptice ali traže mnogo od odgajivača, po svim zahtevima što se tiče ishrane, smeštaja i preventive od ostale živine. Ko jednom vidi udvaranje pauna ta slika mu ostaje dugo u sećanju. Nije ni čudo zašto su ih po donošenja iz Indije isključivo čuvali kraljevi i ljudi visokog staleža u društvu. Vremena se menjaju pa i mi obični smrtnici možemo priuštiti sebi da uz odgovarajućim uslovima možemo da pružimo sebi to zadovoljstvo da se družimo i okušamo u odgoju sa jednom od najlepših ptica sveta.

Autori teksta: Dragana i Marjan Stanijev iz Pirota

_________________
Pravda je spora ali dostižna.Poslednji put izmenio marjan pirot dana Sre Okt 24, 2012 7:00 pm, izmenio ukupno 2 puta
Nazad na vrh Ići dole
DjomlaBroj poruka: 5
Datum upisa: 19.03.2011

PočaljiNaslov: Re: Paunovi - uopštena tema   Ned Mar 20, 2011 11:12 am

pozdrav svima,svratio sam na ovaj forum da naucima nesto o paunovima dosta dugo razmisljam da ih nabavim ali me muci jedno possto ne miruju mislim vole da odlutaju a pored mene se nalazi plastenik pa se bojim da ga ne iscepaju ili da ne naprave neku stetu na istom.Imam veliko dvoriste 1700 kvadrata zelene povrsine pa bi voleo da imam par paunova...ako neko moze da mi pomogne ili posavetuje mnogo mi se svidjaju.I naravno da nisu skupi xexexxe
Nazad na vrh Ići dole
MarjanBroj poruka: 1557
Datum upisa: 25.02.2011
Godina: 37
Lokacija: Pirot, R. Srbija.

PočaljiNaslov: Re: Paunovi - uopštena tema   Ned Mar 27, 2011 9:04 pm

http://img4.imageshack.us/i/parenjepaunova06.jpg/Parenje paunova.Dosta retko se viđa pa evo jedna slika iz mog dvorišta .Izvinite na kvalitet slike.http://img688.imageshack.us/i/malasamladima2006.jpg/Brižna paunica u čuvanju svojih paunčića.

_________________
Pravda je spora ali dostižna.

Nazad na vrh Ići dole
zvucnikBroj poruka: 21
Datum upisa: 26.03.2011
Godina: 24
Lokacija: krusrvac-prokuplje

PočaljiNaslov: Re: Paunovi - uopštena tema   Pet Apr 01, 2011 12:20 am

jedno pitanje,ne vezano za temu,kako se krecu cene paunova,i znate li nekog iz krusevca ko ih prodaje
Nazad na vrh Ići dole
MarjanBroj poruka: 1557
Datum upisa: 25.02.2011
Godina: 37
Lokacija: Pirot, R. Srbija.

PočaljiNaslov: Re: Paunovi - uopštena tema   Pon Apr 18, 2011 10:07 pm

Evo jedan vrlo poučan sajt o paunima.www.paunite.alle.bg

_________________
Pravda je spora ali dostižna.

Nazad na vrh Ići dole
 
Paunovi - uopštena tema
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 4Idi na stranu : 1, 2, 3, 4  Sledeći
 Similar topics
-
» Paunovi - uopštena tema
» tema za gluposti
» Slike iz prirode -prolece 2010
» Ko sta gaji od zivine ?
» Zimska kucica za ptice

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Avikultura ::  ::  :: -
Skoči na: