Ja zavrsio sa radovima, prostoriju dezinfikovao, spremio i ocistio za sezonu koja vec polako krece.
Nastelovao osvetljenje, podesio temperaturu da sve bude konstantno, samo sto im povecavam duzinu "dana" i intenzitet svetlosti.
Kad sam sve to zavrsio uneo parilice koja sma pre toga dezinfikovao i isprskao od vasi , i naravno posle toga prebrisao asepsolom.
E sada ono glavno, podizanje radne temperature tj usiljavanje muzijaka, to je vec postalo rutina, tri-cetiri nedelje pre nego sto hocu da unesem zenke ubacim muzijake, polako krenem sa jacom hranom semenskom ( mesavina + konoplja, + niger + perila) , fertivitom i klijavim semenom...... za tri nedelje oni vec "grizu zicu" i onda jos jedna nedelja na vitaminu E i oni su spremni su za parenje....
Sada je trenutno takva situacija kod mene.....Tada vec zenke unesem, prvih nekoliko dana one su na normalnoj hrani kao i do sada ne pojacanoj i nezainteresovane su, pa krenem sa jacom semenskom hranom, jajcanom i fertivitom tada ponudim i materijal za gnezda i otvorim gnezda, posto stavljam spoljasnja gnezda, i one vec za dve nedelje viju gnezda i traze muzijake...
Tada na skok pustam muzijake a neke ostavljam sa zenkom za koje znam da hrane i da ne diraju zenku u gnezdu i ne cupaju kasnije mlade...
Kako sada imam komplet novu maticu ne znam im narav, tako da cu vise paziti...
Od prilike to je to sto se mene tice....
Pozdrav