| | Nubijska grlica - Kumrija ( Streptopelia roseogrisea risoria ) | |
|
| Autor | Poruka |
|---|
Alexandar

Broj poruka: 667 Datum upisa: 23.12.2009 Godina: 33 Lokacija: Kragujevac
 | Naslov: Nubijska grlica - Kumrija ( Streptopelia roseogrisea risoria ) Sub Jan 02, 2010 8:45 pm | |
|   Ova grlica potice iz sredisnjeg dela Afrike, odakle je preko Balkana prenesena dalje u evropu . Uzgaja se u zatocenistvu , a toliko je pripitomljena da u pripodi nebi mogla da prezivii samostalno . Zbog dugog uzgoja stvoren je niz mutacija . Tako ih nalazimo u beloj biji , crvenoj , plavoj , smedjoj , sareoj ... Uzgoj Uzgaja se iskljucivo u zatvorenom prostoru . Nije preporucljivo gajiti ih u jatu jer su muzijaci jako temperamentni tako da moze doci do tuce dok jedan ne ugine. Volijera za jedan par nubijki 70 x 50 x 50 cm. Poznato jeda se ova grlica razmnzava jako lako . Dovoljno je postaviti gnezdo u gornji deo volijere . Za gnezdo moze posluziti i drveni sanducic 15 x 15 . treba ubaciti i suve trave kako bi olozile gnezdo. Nubiska grlica se moze uzgajti tokom cele god. ako se zimi drzi u zatvorenom prostoru . Nije preporucljivo da imaju vise od 3 - 4 legla godisnje jer se zenka lako iscrpi . Ona snese dva jaja iz kojih se nakon 16 dana izlegu pilici . Oba roditelja ucestvuju u podizanju mladih a gnezdo napustaju nakon 15 dana i pocinju se sami hraniti . Ishrana Hrani se usitnjenim kukuruzom , suncokretom , psenicom... Za vreme gnezdjena treba dodavati golubiju granulu pesak ili grit i za vreme mitarenja vitamine. |
|
 | |
many

Broj poruka: 38 Datum upisa: 21.01.2010 Godina: 37 Lokacija: Čazma
 | Naslov: Re: Nubijska grlica - Kumrija ( Streptopelia roseogrisea risoria ) Čet Jan 21, 2010 6:18 pm | |
| jako drage su grlice imam par crveno špricanih grlica sa crnom ogrlicom,tako su pitome i drage smiruju me! |
|
 | |
Alexandar

| Naslov: Re: Nubijska grlica - Kumrija ( Streptopelia roseogrisea risoria ) Pet Jan 29, 2010 10:34 pm | |
| pastavi slike tvojih grlica da vidim kakve su tvoje ja dok sam drzao grlice imao sam 5 boja i jako su zahvalne za drzanje i odgoj jedini problem je prostor jer se razmnozavaju ko lude zato sam morao da ih rasturim |
|
 | |
Vasa YA HABIBI YA AEINI

Broj poruka: 1396 Datum upisa: 28.03.2010 Godina: 26 Lokacija: Srbija-Vranje RS 7-64
 | Naslov: Re: Nubijska grlica - Kumrija ( Streptopelia roseogrisea risoria ) Pet Apr 16, 2010 8:37 pm | |
| Ovo su neke od osnovnih ili bolje rečeno najčešćih mutacija nubijskih grlica: crvena  špricana  perlasta  bela  |
|
 | |
sasar_le

Broj poruka: 175 Datum upisa: 23.02.2010 Godina: 30 Lokacija: Leskovac, SRB 10 50
 | Naslov: Re: Nubijska grlica - Kumrija ( Streptopelia roseogrisea risoria ) Sub Apr 17, 2010 9:41 am | |
| Moje grlice   Inace imam muzjaka koji je prosle godine od marta do oktobra leteo slobodno po okolini, a sada je u paru. |
|
 | |
ZQKY

Broj poruka: 83 Datum upisa: 23.02.2010 Godina: 24 Lokacija: Knjazevac
 | Naslov: Re: Nubijska grlica - Kumrija ( Streptopelia roseogrisea risoria ) Pon Jun 07, 2010 11:20 am | |
| kako se krece cena grlice i gde mogu kupiti ???? pozz |
|
 | |
bojan93pn
Broj poruka: 17 Datum upisa: 20.06.2010 Godina: 19 Lokacija: Paracin
 | Naslov: Re: Nubijska grlica - Kumrija ( Streptopelia roseogrisea risoria ) Ned Jun 20, 2010 9:59 am | |
| Pozdrav svima... Ja sam nov na forumu i nadam se da cu se snaci... '93 sam godiste i proslog leta sam poceo da cuvam neke sitne egzote, pa papagaje, a pre 2 dana sam uzeo od komsije mladunce Nubijske grlice... Pored njixove lepote odusevilo me je to sto ix mozemo pustiti da setaju po dvoristu i kljucaju, a da ne pokusavaju da pobegnu, vec kad se najedu sami se vrate u boks... Ali ipak najbolje je da se pustaju samo mladi, stari ce mozda i odleteti... Ali ce se vratiti kad ogladne...  Ako ima neko da mi da neki koristan savet za ove grlice bicu mu zaxvalan... |
|
 | |
bojan93pn
 | Naslov: Re: Nubijska grlica - Kumrija ( Streptopelia roseogrisea risoria ) Ned Jun 20, 2010 2:24 pm | |
| A da, zaboravio sam da vas pitam kako da prepoznam muzijaka od zenke... Unapred xvala...  |
|
 | |
Alexandar

| Naslov: Re: Nubijska grlica - Kumrija ( Streptopelia roseogrisea risoria ) Ned Jun 20, 2010 11:10 pm | |
| Pozz Bojane prvo da ti kazem nemoj nikako da pustas svoje grlice napolje jer njima se cas upali lampica u mozgu. bilo je slucajeva da ih ljudi pustaju mesecima da izlaze i one su se vracale i samo jednog dana odu bez zbogom tako da je njima najbolje u njihovom kavezu jer su tu najsigurnije od napada grabljivica . Prilicno je glupa ptica i nezna da se zastiti i skloni a svojim bojama je pravi magnet za grabljivice. A sto se tice pola muzijak peva a zenka ne. |
|
 | |
bojan93pn
 | Naslov: Re: Nubijska grlica - Kumrija ( Streptopelia roseogrisea risoria ) Pon Jun 21, 2010 10:42 am | |
| Xvala puno na savetu...  |
|
 | |
| | Nubijska grlica - Kumrija ( Streptopelia roseogrisea risoria ) | |
|